Als consument, maar zeker ook als marketeer, vind ik het jammer om te zien dat de non-skippable video advertentie (meestal een pre-roll) aan een opmars bezig is. Zonde, want een pre-roll met de optie om een advertentie na 5 seconden over te slaan (skippable) kan op meerdere manieren veel gunstiger zijn voor je merk.

Daarom hierbij ter inspiratie vijf goede voorbeelden van Nederlandse merken op het gebied van skippable video advertenties! Tip: zet je geluid aan. Update november 2020: een eigen  praktijkvoorbeeld toegevoegd onderaan

ABN AMRO – Huizenvergelijker

In dit voorbeeld van ABN AMRO wordt expliciet aan de kijker gevraagd of die interesse heeft in de productcategorie waar men voor adverteert. Aangezien je bij skippable ads alleen betaalt als iemand je adverentie uitkijkt (of minimaal 30 seconden kijkt), is dit een mooie manier om alleen te betalen voor een waarschijnlijk geïnteresseerde doelgroep.

Heineken – The Dream Island

Een pre-roll van meer dan drie minuten! Als je wil deze wordt uitgekeken, moet je wel met hele goede content komen. Heineken is daarin wat mij betreft geslaagd met deze commercial (er zijn er overigens meer in deze stijl). Een aansprekend, herkenbaar thema in combinatie met hoge kwaliteit beelden en ‘echte mensen’ doen de rest!

TUI – Algarve ‘Je vakantie skip je niet’

Ook in dit voorbeeld van reisorganisatie TUI wordt er expliciet verwezen naar de mogelijkheid om de advertentie over te slaan. De herkenbare voice-over legt een link tussen deze mogelijkheid en waarvoor ze adverteren (vakanties). Een originele en breed toepasbare manier om de aandacht van de kijkers te behouden. Wellicht nog sterker als het ook visueel ondersteund wordt.

Het Concertgebouw – Concertkompas

Wat doe je wanneer je als Concertgebouw meer publiek wilt trekken, wellicht ook een wat jonger publiek? Video advertenties inzetten natuurlijk ;-). Wat deze advertentie juist zo goed maakt, is het interactieve element. Zonder direct over klassieke muziek te communiceren, wordt geprobreerd om de interactie met de doelgroep aan te gaan. In het voorbeeld werkt het interactieve stuk helaas niet meer, maar op basis van de gemaakte keuze werd het vervolg van de video getoond.

GEICO – Unskippable Ad

Oke, dit is misschien geen Nederlands voorbeeld. Maar deze klassieker mag niet ontbreken. Ik ga er niet teveel over zeggen je moet hem gewoon kijken. Wedden dat je langer dan 5 seconden kijkt? 😉

Jaaah zorgverzekering – Premie berekenen in 15 seconden 

Update november 2020: Ook uit mijn eigen praktijk kan ik nu een voorbeeld aan dit lijstje toevoegen. In bovenstaande commercial uit de introductie-campagne van de nieuwste zorgverzekering Jaaah wordt in de eerste (skippable) seconden ingespeeld op de eenvoud van het merk. In dezelfde tijd dat deze commercial duurt kan namelijk ook je (messcherpe) premie voor je zorgverzekering voor volgend jaar berekenen. Deze pre-roll commercial doet het erg goed, met een view-through rate van 60% boven de benchmark.

 

Tot slot: ook vanuit het oogpunt van (het voorkomen van) irritatie zijn skippable ads beter dan non-skippable ads. De doelgroep wordt immers niet verplicht om minimaal 15 seconden verplicht naar een commercial te kijken. Als je in de eerste vijf seconden van je adverentie (zoals bij GEICO), duidelijk je merknaam laat zien, werk je zo toch ‘gratis’ aan wat extra naamsbekendheid.
Met deze vijf voorbeelden hoop ik wat inspiratie te geven binnen het Nederlandse adverteerderslandschap en ik kijk uit naar meer goede pre-rolls in de toekomst! Heb je zelf nog goede voorbeelden? Let me know!